شیرخشک و پستانک برای نوزاد مضر است ؟ شیرمادر و معجزه خداوندی

فایده شیر مادر برای نوزاد و معایب شیشه شیر و پستونک در طب سنتی

یکی از مهمترین مواردی که یک مادر باید بداند درباره شیردهی و تغذیه نوزادش است .تمامی اطباء سنتی و حتی جدید هم موافق این مسئله هستند که تغذیه نوزاد با شیر مادر بهترین و کاملترین نوع تغذیه برای یک نوزاد است . این شیردهی هم برای نوزاد مهم و مفید هست و هم براای مادر نوزاد .

متاسفانه مدتهاست که تغذیه نوزاد با شیشه شیر در بین مردم باب شده و به علت های واهی دیگر مادران جوان تمایلی به شیر دادن به نوزاد ندارند .

در این مطلب به این موضوع میپردازیم .

شیرخشک و پستانک برای نوزاد مضر است ؟ شیرمادر و معجزه خداوندی

این از عظمت و حکمت های خداوند هست که تا نوزاد پا در این دنیا میذاره ، بهترین و کاملترین غذای ممکن برای اون فراهم میشه .

البته در این ایام مشکل اینجاست که مادران نوزادان خود را کمی زودتر به دنیا می آورند و همین عمل سزارین باعث میشه که شیر مادر کمی با تاخیر برای نوزاد فراهم باشد.

فواید شیر مادر:

۱٫ ترکیبات شیر مادر متغیر است و در هر بار شیردهی، شیر اولیه کمترین میزان چربی و شیر آخری بیشترین میزان چربی را دارد تا کودک کاملا سیر شود.
۲٫ ترکیبات شیر مادر با گذشت سن نوزاد هم تغییر می کند و متناسب با نیازهای بدن و رشد او می شود.
۳٫ شیر مادر راحت ترین هضم و جذب را دارد، و مشکلات گوارشی ناشی از شیر خشک ها را ندارد.
۴٫ شیر مادر حاوی موادی است که از بدن کودک در مقابل باکتری ها و ویروس ها محافظت می کند.
نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، در دوران نوزادی و کودکی کمتر بیمار می شوند.
۵٫ این نوزادان کمتر در معرض ابتلا به بیماری های آسم و آلرژی قرار دارند.۶٫ کمتر به عفونت گوش، عفونت تنفسی و اسهال مبتلا می شوند.۷٫ تغذیه با شیر مادر روی میزان هوش کودک هم موثر است.
۸٫ خطر چاقی در بزرگسالی هم در این کودکان کمتر است.
۹٫ دیابت، فشار خون بالا، مرگ ناگهانی، بیماری های تنفسی و نیز برخی از سرطان ها از دیگر بیماری هایی هستند که به طور چشمگیری تحت تاثیر نوع تغذیه دوران نوزادی قرار دارند.خطر ابتلا به این بیماری ها در کودکان تغذیه شده با شیر مادر نسبت به آنهایی که با شیر خشک تغذیه شده اند خیلی کمتر است.
۱۰٫ یکی از بهترین داروها برای درمان تب نوزادان ونیز بازکردن گرفتگی بینی، شیر مادر است.

 

مضرّات شیشه شیر:

۱٫ کاهش رابطه عاطفی:هنگام تغذیه طفل با سینه، بین مادر و طفل رابطه عاطفی بوجود می آید ولی در تغذیه با شیشه شیر این رابطه وجود ندارد.این رابطه عاطفی اثرات مهمی در سلامت روحی و روانی و رشد احساسات و عواطف کودک دارد.
۲٫ مضرّات پستانک از قبیل مشکلات فک و دهان و اختلال در شیر خوردن، در شیشه شیر هم هست.
۳٫ به دلیل ورود هوا به شکم نوزاد باعث دل درد نوزاد می شود.
۴٫ طبق تحقیقاتی که به عمل آمده است کودکانی که با شیشه شیر تغذیه می شوند بیشتر از کودکانی که با پستان مادر تغذیه می شوند دچار انگشت مکیدن می شوند.

 

مضرّات پستانک:

۱٫ اختلال در شیر دهی:نوزادی که از همان ابتدا عادت به مکیدن پستانک کند، در شیر خوردن صحیح دچار مشکل خواهد شد.۲٫ بروز مشکلات فک و دهان:پستانک هم مثل مکیدن انگشت دست، شکل فک و دندان نوزاد را تغییر می‌دهد.و بعضاً باعث کاهش قدرت بلعیدن، دیر به حرف افتادن یا نوک زبانی صحبت کردن کودک می شود.
۳٫ پلاستیک، سودازاست و کودکی که از ابتدای تولد پلاستیک می مکد، بیماری های سخت سوداوی از یبوست و خارش و اگزما تا انواع سرطان در انتظار اوست…

 

فواید شیر دهی برای مادر:

۱٫ شیردهی باعث کاهش رطوبت اضافی بدن مادر می شود.لذا باعث کاهش وزن اضافی مادر می شود.
۲٫ داشتن برخورد عاطفی با کودک و در آغوش گرفتن او و شیر دادن باعث تحریک ترشح هورمون اکسی توسین می شود که باعث بازگشت اندازه رحم مادر به میزان قبل از بارداری می شود.
۳٫ اکسی توسین همچنین نقش مهمی در کاهش فشار خون و آرامش مادر دارد. به طوری که خیلی وقت ها مادران در کنار نوزاد خود به خواب می روند.
۴٫ کاهش خطر سرطان سینه و سرطان تخمدان تا ۵۰ درصد.
۵٫ کاهش خطر پوکی استخوان:در شیردهی برای تامین کلسیم از منابع کلسیم استخوان استفاده می شود. این تخریب و ساخت مجدد استخوان ها باعث تقویت استخوان ها و مقاوم تر شدن آنها به پوکی استخوان خواهد شد.

 

افزایش شیر مادر با این ۲۵ خوراکی و غذای خانگی

۱. شوربای جو

افزایش شیر مادر – شوربای جو

آماده کردن جو به‌عنوان یک وعده‌ی غذایی بسیار آسان است:

شوربای جو برای کنترل ابتلا به دیابت بعد از بارداری مناسب است؛
این غذا سرشار از انرژی است؛
جو سرشار از فیبر است و برای دستگاه گوارش شما بسیار مناسب است؛
یک کاسه شوربای جو را برای صبحانه مصرف کنید. درصورتی که تصور می‌کنید طعم آن چندان دلچسب نیست می‌توانید از شیرینی‌های حاوی جو استفاده کنید.

۲. دانه‌ی رازیانه

دانه‌ی رازیانه کیفیت شیر را بالا می‌برد.

دانه‌ی رازیانه به‌خوبی هضم می‌شود و کولیک (گریه‌های بی‌وقفه و بی‌دلیل) نوزاد را کنترل می‌کند؛
دانه‌ی رازیانه می‌تواند به‌‌عنوان ادویه در غذا استفاده شود. دانه را به چایتان اضافه کنید یا به همراه شیر بجوشانید و میل کنید؛
مقداری از دانه را بعد از وعده‌ی غذایی خود بجوید و دهان‌تان را تازه کنید.

۳. دانه‌ی شنبلیله

دانه‌ی شنبلیله به‌‌عنوان افزایش‌دهنده‌ی شیر شناخته می‌شود.

مقداری از دانه را به‌ همراه یک لیوان شیر میل کنید تا از یبوست بعد از زایمان جلوگیری کنید؛
دانه‌ی شنبلیله کیفیت شیر را بالا می‌برد؛
دانه را با ادویه‌جات و طعم‌دهنده‌ها استفاده کنید؛
با مخلوط دانه‌ی شنبلیله و برنج نوعی پنکیک آماده کنید و به‌‌عنوان صبحانه میل کنید.

۴. پاپایا‌ی نارس

پاپایای نارس بخشی از غذای آسیای جنوبی است.

پاپایا به عنوان آرام‌بخشی طبیعی مورداستفاده قرار می‌گیرد که به شما کمک می‌کند تا آرامش و تغذیه‌ی کودک را بهبود بخشید؛
می‌توانید از پاپایا در سالاد یا نودل استفاده کنید.

۵. اسفناج و برگ چغندر

اسفناج و برگ چغندر حاوی آهن، کلسیم و فولیک‌اسید هستند.

این مواد برای جبران کم‌خونی مادران ضروری هستند؛
این مواد می‌توانند به قوی شدن کودک شما کمک کنند؛
اسفناج و برگ چغندر دارای مواد سم‌زدا هستند؛
اسفناج دارای ساختار شیمیایی خاصی است که به پیشگیری از سرطان سینه کمک می‌کند؛
از این برگ‌ها در سوپ استفاده کنید؛
از این مواد در خمیر استفاده کنید و پاراتوره (نوعی نان هندی) یا نانی برای وعده‌‌های غذایی خود درست کنید؛
به یاد داشته باشید که در مصرف اسفناج جانب اعتدال را نگاه دارید، زیرا می‌تواند سبب اسهال در کودک شود.

۶. سیر

افزایش شیر مادر – سیر

سیر یکی از بهترین غذاها برای افزایش شیر مادر است. همچنین به‌ عنوان تقویت‌کننده‌ی شیردهی در مادران شناخته می‌شود.

سیر ترکیباتی شیمیایی دارد که به شیردهی کمک می‌کنند؛
مصرف سیر از ابتلا به انواع سرطان‌ها جلوگیری می‌کند؛
چند حبه سیر سرخ‌شده را در سوپ خود بریزید؛
سیر را به سبزیجات مورد انتخاب خودتان اضافه کنید؛
در روشی دیگر می‌توانید چند حبه سیر را در روغن تفت دهید و یک روز درمیان به همراه پلو مصرف کنید.

۷. دانه‌های کنجد سیاه

دانه‌ی کنجد سیاه سرشار از کلسیم است و این اعتقاد وجود دارد که می‌تواند شیر را افزایش دهد.

دانه‌ی کنجد سیاه را با شیر، شکر و بادام ترکیب کنید؛
با این‌ وجود از این ماده‌ی غذایی به‌میزان محدود استفاده کنید.

۸. هویج

یک لیوان آب هویج به‌ عنوان صبحانه یا در زمان نهار می‌تواند به‌ میزان خیلی زیادی در شیردهی تأثیر بگذارد.

هویج نیز مانند اسفناج، کیفیت شیردهی را به‌ میزان زیادی بالا می‌برد؛
هویج حاوی ویتامین A است که مکمل شیردهی است و کیفیت شیر شما را افزایش می‌دهد؛
شما می‌توانید از هویج به‌صورت خام، پخته یا پوره در سوپ استفاده کنید؛
در فصل زمستان سعی کنید تا از پوره‌ی هویج به همراه شیر و شکر استفاده کنید.

۹. آب و آب‌میوه

نوشیدن آب و آب‌میوه شیردهی را تقویت می‌کند و حجم کل شیر را در هر بار شیردهی افزایش می‌دهد.

این کار از کم‌آب شدن بدن شما جلوگیری می‌کند و مایعات از دست‌رفته‌‌ درطول شیردهی را جایگزین می‌نماید؛
در زمان تشنگی یا حتی قبل‌ از شیردهی به کودک، یک لیوان آب بنوشید.

۱۰. دانه‌ی جو

افزایش شیر مادر – دانه‌ی جو

دانه‌ی جو نه‌تنها شیردهی را تقویت می‌کند، بلکه آب بدن شما را تأمین می‌نماید.

می‌توانید دانه‌ی جو را بجوشانید و درطول روز از آب آن استفاده کنید؛
از دانه‌ی جو به‌ همراه سایر سبزیجات و طعم‌دهنده‌های موردعلاقه‌ی خود استفاده کنید.

۱۱. مارچوبه

به نظر می‌رسد که مارچوبه غذای خوبی برای مادران در دوران شیردهی باشد.

مارچوبه غذایی با فیبر بالاست؛
مارچوبه سرشار از ویتامین A و ویتامین K است؛
مارچوبه هورمون‌هایی را در دوران شیردهی تحریک می‌کند که برای شیردهی ضروری هستند؛
مارچوبه را بشویید و خرد کنید یا با شیر بجوشانید و مصرف کنید تا تولید شیر افزایش یابد.

۱۲. برنج قهوه‌ای

براساس تحقیقی که با عنوان افزایش تولید شیر با شیرآورهای گیاهی در مجله‌ی داروسازی و علوم زیستی منتشر شده است، برنج قهوه‌ای می‌تواند تولید شیر را افزایش دهد. برنج قهوه‌ای دارای محرک هورمونی است که شیردهی را تقویت می‌کند. همچنین انرژی مازادی را که مادران بعد از زایمان نیاز دارند، تأمین می‌کند. علاوه‌بر این اشتها را بیشتر می‌کند و مادران می‌توانند غذایی مغذی مصرف کنند.

برنج قهوه‌ای را به مدت یک ساعت و نیم بخیسانید و آن را بپزید و با سبزیجات میل کنید.

۱۳. زردآلو

در دوران بارداری و بعد از آن به‌ دلیل وجود بچه، تعادل هورمونی به هم می‌خورد. زردآلوی خشک مواد شیمیایی خاصی دارد که سطح هورمون‌های بدن‌تان را متعادل می‌کند.

زردآلو سرشار از کلسیم و فیبر است که شیردهی را تقویت می‌کنند؛
زردآلو و گردو را در رژیم شوربای جوی خود قرار دهید.

۱۴. ماهی سالمون

سالمون منبعی غنی از EFA (اسید‌های چرب‌ ضروری) و امگا۳ است.

EFA و امگا۳ موادمغذی زیادی دارند و برای مادران در دوران شیردهی ضروری هستند؛
ماهی سالمون را برای تقویت هورمون‌های شیردهی و بیشتر شدن مواد مغذی موجود در شیر در فهرست غذایی خود قرار دهید؛
سالمون را به‌صورت بخارپز، سرخ‌شده یا حتی کبابی استفاده کنید.

۱۵. دانه‌ی زیره‌ی سبز

دانه‌ی زیره‌ی سبز تولید شیر را تقویت می‌کند. با این وجود در مصرف آن میانه‌روی کنید.

زیره‌ی سبز اشتهاآور و چربی‌سوز است؛
این ماده‌ی غذایی از محرک‌های دستگاه گوارش مانند اسیدیته جلوگیری می‌کند؛
مقداری از زیره‌ی سبز را درون شیر یا دوغ بریزید و بنوشید.

۱۶. برگ‌های ریحان

برگ‌های ریحان منبع فوق‌العاده‌ای از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند.

برگ‌های ریحان تأثیرات آرام‌بخشی دارند که در شیردهی بسیار مهم است؛
میزان ایمنی کودک‌تان را تقویت می‌کنند؛
چند شاخه ریحان را به چای خود اضافه کنید؛
شاخه‌ها را برای چند لحظه درون آب داغ بیندازید و صبحگاه به‌صورت ناشتا میل کنید و اثر آن را تجربه کنید.

۱۷. برگ شِوید

افزایش شیر مادر – برگ شوید

برگ‌های شِوید مانند طُره مویی ظریف و ابریشمی و به رنگ سبز تیره هستند. این برگ‌ها عطر متفاوتی دارند.

این باور وجود دارد که برگ‌های شِوید تولید شیر را تقویت می‌کنند؛
این برگ‌ها حاوی مقدار زیادی فیبر و ویتامین K هستند. برگ‌های شِوید کاهش خونی را که درطول زایمان رخ می‌دهد، جبران می‌کنند؛
شِوید را به پنکیک یا به چاشنیِ ماست اضافه کنید.

۱۸. کدو سبز

به‌طور‌ کلی کدو سبز غذایی دوست‌ داشتنی نیست، اما سرشار از موادغذایی است.

کدو سبز از دسته‌ی صیفی‌جات تابستانی است و آب زیادی دارد. کدو می‌تواند آب بدن مادر را تأمین کند؛
این ماده‌ی غذایی به افزایش کیفیت شیر کمک می‌کند؛
هضم کدو سبز راحت است و به شیردهی کمک می‌کند؛
اگر کدو را به عنوان خوراک دوست ندارید، می‌توانید با استفاده از آن یک پودینگ شیرین درست کنید؛
نوشیدن آب کدو سبز تازه، به متعادل شدن سطح قندخون بالای بعد از زایمان کمک می‌کند. مطمئن شوید که آب آن تازه است.

۱۹. سیب‌زمینی شیرین

سیب‌زمینی شیرین مبنعی غنی از پتایسم است. این ماده‌ی غذایی حاوی کربوهیدرات مولد انرژی است که برای مبارزه با خستگی لازم است.

همچنین حاوی ویتامین C، ب‌کمپلکس و ماده‌ی معدنی آرام‌بخشِ عضلات یعنی منیزیم است؛
در رژیم کم‌فیبر از این ماده‌ی غذایی استفاده کنید؛
با سیب و سیب‌زمینی شیرینِ پخته یک نوشیدنی تهیه کنید؛
از سیب‌زمینی شیرین به‌صورت پوره برای دسر استفاده کنید.

۲۰. بادام

بادام سرشار از امگا۳ و ویتامین E است.

ویتامین E به التیام خارش‌هایی که به دلیل علائم کشش بعد از زایمان ایجاد می‌شوند کمک می‌کند؛
امگا۳ به هورمون‌های تقویت‌کننده‌ی شیردهی کمک می‌کند تا تولید شیر را بیشتر کنند؛
بادام خرد‌شده را با شیر میل کنید تا تأثیر آن بیشتر شود؛
بادام را به شوربای جوی خود اضافه کنید.

۲۱. نخود

نخود یک میان‌وعده‌ی پروتئینی است و به افزایش شیر مادر کمک می‌کند.

نخود مبنعی غنی از کلسیم، ویتامین ب‌کمپلکس و فیبر است؛
نخود را در شب خیس کنید و صبح بجوشانید و یک یا دو مشت از آن را درون سالاد سبزیجات خود بریزید؛
می‌توانید به‌سادگی نخود له‌شده را با سیر یا آب‌لیمو طعم‌دار کنید؛

۲۲. چوبک (Drumstick)

چوبک حاوی مقدار زیادی آهن و کلسیم است.

چوبک برای شیردهی بسیار مناسب است؛
چوبک دستگاه ایمنی و دستگاه عصبی‌تان را تقویت می‌کند؛
چوبک را با ادویه‌های موردعلاقه‌ی خود بخارپز کنید؛
همچنین می‌توان از برگ‌های چوبک در پخت خوراک استفاده کرد.

۲۳. دانه‌های خشخاش

آرام بودن مادران درطول شیردهی بسیار مهم است. دانه‌های خشخاش خاصیت آرام‌بخشی دارند که به آرامش و خونسردی شما کمک می‌کنند.

دقت کنید که به‌میزان کمی از خشخاش در رژیم غذایی خود استفاده کنید؛
دانه‌های خشخاش درطول شیردهی به آرامش ذهن و بدن‌تان کمک می‌کنند؛
دانه‌های خشخاش را برشته کنید و در پودینگ یا فرنی استفاده کنید.

۲۴. شیر گاو

افزایش شیر مادر – شیر گاو

شیر گاو حاوی کلسیم و اسیدهای چرب ضروری است و شیردهی را افزایش می‌دهد. درواقع مصرف شیر گاو در دوران شیردهی کمک می‌کند تا از آلرژی کودک‌تان به شیر گاو جلوگیری شود.

حداقل دو تا سه لیوان شیر گاو را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

۲۵. روغن و چربی‌ها

پیشنهاد می‌شود که بعد از بارداری میزان چربی و روغن را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.

از مصرف چربی و روغن در رژیم غذایی بعد از زایمان خودداری نکنید؛
این مواد بخش ضروریِ شیردهی هستند. این مواد به جذب ویتامین‌ها و موادمعدنیِ موجود در غذاهایی که می‌خورید کمک می‌کنند؛
این مواد به حرکت راحت روده کمک می‌کنند؛
از روغن زیتون، روغن سبوس برنج و هرنوع روغنی که برای قلب مفید است، استفاده کنید؛
این مواد به ایجاد تعادل در تولید چربی در بدن کودک‌تان کمک می‌کنند.

براساس نقل‌قول‌ها، تمام غذاهایی که در بالا فهرست شده‌اند، به بهبود شیردهی در افرادی که به‌تازگی مادر شده‌اند کمک می‌کند. با این حال، گرچه بعضی از این موارد از نظر علمی اثبات شده‌اند، بعضی از آنها جنبه‌ی علمی ندارند. این مواد را به مقدار کم استفاده کنید و در صورت ایجاد اثرات جانبی آن را یادداشت کنید. همچنین غذاهای ارگانیک در مقایسه با غذاها و گیاهانی که حاوی آفت‌کش هستند، می‌توانند محتوای شیر را افزایش دهند.