درمان دیابت و قندخون بالا در طب سنتی با گیاهان دارویی
درمان دیابت و قندخون بالا در طب سنتی با گیاهان دارویی
درمان ابتدا با اصلاح سبک زندگی بویژه اصلاح تغذیه، فعالیت بدنی، خواب و کنترل استرس آغاز میشود و بسته به شرایط بیمار ممکن است داروهای گیاهی برای بیمار تجویز شود. اما رکن مهم در استفاده از داروهای گیاهی در طب سنتی، دانستن نوع تغییرات مزاجی ایجاد شده در بیمار است و این یکی از تفاوتهای درمان طب سنتی با فیتوتراپی(گیاه درمانی) است.
در فیتوتراپی، ماده مؤثره موجود در گیاه شناسایی شده، سپس فرم دارویی از آن تهیه میشود؛ به عبارتی گیاه درمانی نیز مشابه تمام بخشهای طب رایج، بیماری محور است، اما در طب سنتی، بر اساس نوع سوءمزاج ایجاد شده، ممکن است یک داروی گیاهی در یک فرد دیابتی مؤثر باشد و در دیگری تاثیر نداشته باشد.
به عبارتی نگاه طب سنتی، نگاهی بیمارمحور است. برای مثال، مطالعات زیادی بر مؤثر بودن دارچین، زنجبیل و هل در دیابت وجود دارد و گاه شکلهای دارویی آنها در داروخانهها موجود است و برای همه بیماران دیابتی توصیه شده است. در حالیکه در دیدگاه طب سنتی چنانچه دیابت از نوع گرم باشد، گیاه با مزاج گرم نباید استفاده شود.
کدو سبز که بسیاری از مردم آن را در ترکیب با ماست برای کاهش قند خون مصرف میکنند، در طب سنتی تنها برای دیابت نوع گرم قابل استفاده است. لذا گیاهانی مانند زنجبیل، هل، گزنه و گردو که به صورت افشره، جوشانده، دم نوش یا عرقیجات استفاده میشوند، در طب سنتی در دیابت سرد توصیه میشوند و جو، سماق، خرفه، جو، اسفرزه که به شکلهایی مانند خیسانده یا داخل غذاها استفاده میشوند، تنها در دیابت گرم مجاز هستند.
آیا گیاهان دارویی میتوانند جایگزین درمانهای شیمیایی رایج دیابت شوند؟
مصرف گیاهان دارویی به هیچ وجه دلیل موجهی برای قطع درمان شیمیایی (چه خوراکی چه انسولین تزریقی) نیست و از طرفی مصرف خودسرانه و بیرویه آنها ممکن است بیمار را دچار عارضه دارویی و گاه کاهش قند خون کند. بنابراین به بیماران توصیه میشود که برای تعیین نوع داروی گیاهی و میزان مصرف آن با پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنند و از طرفی پزشک معالج خود را از این موضوع آگاه سازند.
همچنین بعضی از گیاهان دارویی که در درمان دیابت به شما می توانند کمک کنند را به شما معرفی میکنیم :
ریحان
ریحان گیاه باغ و سبزی معطریست که تابستان، ایتالیا و اوقات خوش غذا خوردن را در ذهن تداعی میکند. به سالاد، سوپ، و پاستا عطری خوشایند میبخشد. در مطالعهایی دربارهی دمنوشهای گیاهی مشخص شد زردچوبه، رزماری، مرزنجوش، پونه، و ریحان ۵ پیشتاز حاوی فلاوونویدها هستند. ریحان، به طور خاص قند خون را کاهش میکند.
بیلبری
بیلبری نوع اروپایی بلوبری است. بیلبری از بلوبریها برتر هستند، زیرا بلوبریها تماما آبی هستند، درحالی که فقط درون بیلبریها آبی میباشد. رنگ آبی یعنی آنتیسیانین، آنتیاکسیدانهای سالم که با دیابت مبارزه میکنند، تقویتکنندهی قلب و کاهش دهندهی چربی خون و التهابات.
مطالعات انجام شده از سوی موسسهی بهداشت عمومی و تغذیه بالینی نشان داد که مصرف منظم بیلبری تازه، حدودا ۴۰۰ گرم در روز، علائم التهاب را کاهش میدهد و تحمل گلوکز در افراد با سندرم متابولیک را بهبود میبخشد. هنگامی که گروه مصرفکنندگان روزانهی بیلبری با گروه تحت کنترل، کسانی که از رژیم غذایی همیشگی خود را پیروی میکردند، مقایسه شدند، مشخص شد که علائم التهابی اینترلوکین- ۶ در کسانی که مصرف بیلبری را افزایش داده بودند تا ۲۰٪ کاهش داشت.
بابونه
بابونه قند خون را کاهش میدهد و با دفع قند از خون و ذخیرهی آن در کبد مانع از عوارض دیابت میشود. پس از یک روز کاری سخت، دمنوشی آرامشدهندهتر و تسکیندهندهتر از یک فنجان چای بابونه وجود ندارد.
دارچین
بر اساس مطالعات متعدد مشخص شد دارچین قند خون را کاهش میدهد. اما در یکی از مطالعات اخیر پس از مصرف دارچین کاهش چشمگیری در قند خون ناشتا مشاهده نشد. مجددا امتحان نمودند و دریافتند که دارچین هموگلوبین ۱C A را کاهش میدهد.
در هر صورت، مصرف دارچین همراه با غذا، التهابات را التیام بخشیده و در نتیجهی کاهش کلسترول و افزایش سوخت و ساز بدن، منجر به کاهش وزن میشود. البته، مادامی که دارچین را میپزید، فواید آن را خنثی میکنید. بنابراین آن را روی لوبیا، عدس و برنج قهوهای یا گوشت قرمز پخته شده امتحان کنید، و بدون قند بمانید!
زیرهی سبز
زیرهی سبز نوعی ادویه از خانوادهی جعفریست که با عدس قرمز یا برنج قهوهای تناسب خوبی را پدید میآورد. از آن سخاوتمندانه بهره ببرید، زیره، قند خون و کلسترول را کاهش میدهد. زیره همچنین تاثیری مثبتی بر بیماریهای مزمن ناشی از دیابت دارد که بسیار نیز خطرناکند.
گل قاصدک
خواص دارویی گل قاصدک درمیان همهی گیاهان، شگفت انگیز است، بنابراین هرگز نباید این علف هرز را از باغچه خود ریشهکن کنید. برگهای سبز و تیرهی آن بدن را مملو از موادی میکند که فشار خون را کاهش میدهد و کبد را درمان میکند. مانند گزنه، قاصدکها نیز ادرار را افزایش میدهند و بدین ترتیب، عمل پاکسازی خفیفی در بدن صورت میپذیرد. قاصدک به کاهش وزن کمک میکند، که برای اکثر دیابتیها سودمند است.
شوید
شوید همراه با ماهی، تخم مرغ و قارچ بسیار لذیذ است. خواستگاه شوید خاورمیانه و جنوب غربی روسیه است، اما درحال حاضر جای خود را در آشپزخانههای اروپایی و داروفروشیهای قرون وسطایی نیز باز نموده است. سالها پیش بهطور عمده برای افزایش شیر زنان استفاده میشد. اما درحال حاضر به عنوان گیاهی موثر در مبارزه با دیابت شناخته شده است. پایگاه گیاهشناسی جیمز دوک، ۷۰ ماده شیمیایی مختلف را در شوید که به مبارزه با دیابت کمک میکند ذکر کرده است.
رازیانه
رازیانه وقتی به عنوان سبزی خورده میشود، طعمی بینظیر دارد. از سوی دیگر، دانهی این گیاه عطری قوی دارد؛ دمنوش رازیانه برای نفخ نوزادان فوقالعاده است. هم سبزی و هم دانهی آن شامل ترکیباتی شیمیایی است که با دیابت مبارزه میکند. آنتول، یکی از مواد شیمیایی گیاهی موجود در رازیانه است که مانع از عوامل التهابی در بدن میشود و با سرطان مبارزه میکند.
جویدن دانههای رازیانه بعد از هر وعدهی غذایی برای تمیز نمودن دندان و نفسی تازه در هند مرسوم است. اگر عطر و طعم داروی سرفه را دوست دارید، بدانید که رازیانه نیز سرکوبکنندهی خوبی برای سرفه با همان عطر و طعم است (علاوه بر کمک به مبتلایان دیابت و بیماریهای دستگاه گوارش) و اسانسهای آن به شکل کپسول نیز در دسترس است.
سیر در کنار ریحان، پونه و روغن زیتون طعم و مزهی خاصی به غذاهای ایتالیایی و مدیترانهای میبخشد. سیر برای عملکرد قلب مفید است و از ابتلا به سرطان پیشگیری میکند، درست مانند پیاز، موسیر، پیازچه که همگی از یک خانواده هستند.
در میان آنها سیر بالاترین خاصیت ضدالتهابی را دارد و سرکوب کنندهی دیابت است. اما سیر میتواند از این هم موثرتر باشد: قند خون و چربی، همچنین پروتئین واکنشپذیر C و التهاب، را کاهش دهد. تقریبا هر نوع سبزی همراه با سیر و روغن زیتون خوشطعم میشود. اگر در مضیقه باشم، در آشپزخانهام از سیر خشک شده استفاده میکنم. اما متوجه باشید که سیرِ خشک تمامی تاثیرات مثبت سیر تازه را ندارد. سیر خام و تازه خرد شده به نظر قدرتمندترین تاثیرات را دارد.
نعناع
نعناع فلفلی شامل آنتی اکسیدانهای طبیعی ضد دیابت، بیماری قلبی، پیری و سرطان هستند. طعم فوقالعادهای به چای میدهد. دمنوش تازهی آن را جایگزین چای کیسهای نمائید. نعناع عضلات نزدیک معده و مری را آرام میکند؛ افراد مبتلا به رفلاکس باید از نعناع دوری کنند. اما برای سایرین یک نوشیدنی خوش طعم است که به گوارش کمک میکند.
آویشن
تایمس یا آویشن شامل ۷۵ نوع مادهی گیاهی شیمیایی ضد دیابت است و عطر دلپذیر آن هر غذایی را بینظیر میکند. آویشن از سیتوکینهای مبارز کننده با التهاب حمایت کرده و به سلولهای ایمنی خاصی موسوم به ماکروفاژها، در ترشح عواملی که التهاب را از بین میبرد کمک میکند.
شیرینبرگ (سرده)
شیرینبرگ یا استیویا تنها شیرینکنندهایست که برای دیابتیها مضر نیست، هرچند که از شکر هم شیرینتر است. در عین حال استیوا به دندانها آسیب نمیرساند و از تاثیرات مثبتی بر قند خون بعد از ناهار برخوردار است و میزان ترشح انسولین را افزایش میدهد. میتوانید گیاه آن را در گلدانی روی طاقچه پنجره پرورش دهید. یک برگ کوچک آن رشد زیادی دارد.
ترخون
ترخون گیاه خوبی است که طبق مطالعات مقاومت به انسولین و پرخوری در افراد دیابتی را کاهش میدهد. نوع فرانسوی ترخون به آسانی تکثیر نمیشود، اما انواع روسی و آمریکایی آن تقریبا در سراسر جهان و در آبوهوای معتدل وجود دارد. متاسفانه، گونههای آمریکایی تاثیر کاهندگی قند خون مشابهی را ندارد، بنابراین ممکن است مجبور شوید هزینهی بیشتری برای نوع فرانسوی آن بپردازید.
نظرات کاربران (0)